Obavijest za medije USAID Turizam & Raiffeisen Leasing

1.11.2022

USAID olakšava pristup kapitalu turističkom sektoru Bosne i Hercegovine

Obavijest za medije USAID Turizam & Raiffeisen Leasing

1.11.2022

USAID olakšava pristup kapitalu turističkom sektoru Bosne i Hercegovine

 

 

Sarajevo, Bosna i Hercegovina (31. oktobar 2022) – Turistički sektor Bosne i Hercegovine uskoro će profitirati od implementiranja sveobuhvatnog plana olakšanja pristupa finansijama za investitore i poduzetnike u oblasti turizma, uključujući i stvaranje specijaliziranih finansijskih proizvoda. Turistički sektor tako će imati mogućnost unaprijeđenja svoje ponude kako bi privukao više posjetitelja i unaprijedio konkurentne prednosti turizma u Bosni i Hercegovini.

USAID-ov projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) potpisao je Zajednički plan provedbe sa Raiffeisen Leasing d.o.o. Sarajevo s ciljem podrške promociji specijaliziranih finansijskih proizvoda za turizam, unaprijeđenja sposobnosti turističkih preduzeća da pristupe finansijama kroz treninge izgradnje kapaciteta finansijskog menadžmenta i poslovnog razvoja, kao i unaprijeđenja spremnosti institucija da turističkim projektima odobre finansiranje. 

U okviru Zajedničkog plana provedbe, partneri su se obavezali da promoviraju leasing proizvode turističkim preduzećima širom Bosne i Hercegovine, uključujući prezentacije proizvoda, seminare i webinare, razmjenjuju informacije o učinku i projekcijama turističke industrije, pružaju pomoć u razvoju kvalitetnih projekata i prijedloga finansiranja, podrže razvoj i diverzifikaciju proizvoda, te planiraju razvoj kroz obuku, marketing i promociju.

"Raiffeisen LEASING kontinuirano nastoji unaprijediti saradnju te inovativno djelovati kada je riječ o kreiranju proizvoda i usluga za mala i srednja preduzeća. Realizacijom ove saradnje otvaraju se dodatne mogućnosti da poboljšamo saradnju sa preduzećima koja posluju u oblasti turizma. Ovaj segment zasigurno ima veliki potencijal za rast i razvoj u BiH. Posebno nam je zadovoljstvo što smo dio ovog projekta te što našim poslovanjem učestvujemo u razvoju perspektivnih sektora i industrija", naglasila je Belma Hodžić, izvršna direktorica Raiffeisen LEASING d.o.o.

Zajednički plan provedbe je finaliziran nakon opsežnih konsultacija sa stotinama predstavnika turističke industrije. Većina njih je izrazila interes za pristup specijaliziranim kreditnim i leasing linijama u turističkom sektoru. Prepoznajući izazove s kojima se turistički sektor suočava u pristupu finansijama, USAID Turizam je ostvario partnerstvo s bankama i lizing kompanijama kako bi povećao broj turističkih biznisa koji su uspješno pristupili finansijskim kreditima.

USAID Turizam radi na stvaranju dinamične, održive turističke ekonomije, predvođene privatnim sektorom u skladu s kulturom gostoprimstva i prepoznatljivim prirodnim atrakcijama Bosne i Hercegovine. Projekt podržava privatni sektor u predvođenju rasta turističkog sektora, uključujući pozicioniranje Bosne i Hercegovine kao jedne od najdinamičnijih i najatraktivnijih turističkih destinacija na međunarodnom nivou s ciljem povećanja broja posjetilaca, smanjenja sezonalnosti i povećanja vrijednosti.

Kako biste saznali više, posjetite prvu online platformu za finansiranje malih i srednjih preduzeća u sektoru turizma, koju je izradio USAID Turizam: https://finance.turizambih.ba/

Za više informacija o USAID Turizam aktivnostima, posjetite web stranicu turizambih.ba ili profile na društvenim platformama.