Potpisivanjem ugovora EIB i Raiffeisen LEASING osigurali 10 miliona eura za mala i srednja preduzeća u BiH

Potpisivanjem ugovora EIB i Raiffeisen LEASING osigurali 10 miliona eura za mala i srednja preduzeća u BiH

 

 Luksemburg - Sarajevo

8.04.2020.

 Potpisivanjem ugovora EIB i Raiffeisen LEASING osigurali 10 miliona eura za mala i srednja preduzeća u BiH

 

  • Podrška u vrijednosti od 10 miliona eura za mala i srednja preduzeća u BiH u kada je najpotrebnija zbog pandemije COVID-19

  • Sredstva su također na raspolaganju općinama za investicije u zdravstvenu zaštitu, zaštitu okoliša i obrazovanje

 

Evropska investicijska banka (EIB) će obezbijediti 10 miliona eura za Raiffeisen LEASING doo Sarajevo, Bosna i Herzegovina i staviti na raspolaganje nova sredstva za lokalna mala i srednja preduzeća. Kredit EIB-a će omogućiti kompanijama finansiranje projekata i obrtnog kapitala za mala i srednja preduzeća koja posluju u granama industrije, turizma i uslužnoj djelatnosti, kao i u poljoprivredi. Ova podrška dolazi u vrijeme kada su mala i srednja preduzeća najviše pogođena pandemijom COVID-19 i suočavaju se sa izazovima koji do sada nisu zabilježeni.

 

Kredit od EU banke potaknut će i investicije koje promovišu zapošljavanje mladih u skladu sa inicijativom Zapošljavanje i obučavanje mladih u Evropi za Zapadni Balkan (“EYET”). Sredstva od EIB kredita bit će na raspolaganju i lokalnim vlastima u BiH za investicije u zaštitu okoliša, zdravstvenu zaštitu i obrazovanje. 

 

Matteo Rivellini, direktor EIB sektora za Zapadni Balkan, Hrvatsku i Sloveniju izjavio je: “EIB je i dalje partner kojem Bosna i Hercegovina može vjerovati i u najtežim vremenima. Posvećeni smo podršci lokalnim malim i srednjim preduzećima koja su okosnica lokalne ekonomije i glavni izvor zapošljavanja ljudi u BiH. Naš kredit je važan izvor finansiranja u vrijeme kada je hitna finansijska pomoć od ključnog značaja za opstanak malih i srednjih preduuzeća suočenih s pandemijom. Pored mjera podrške za Zapadni Balkan koje je uveo Tim Evropa, želimo da pružimo pomoć državi kako bi se suočila sa neposrednim izazovima koje je uzrokovala pandemija i postavila temelje promptnog ekonomskog oporavka nakon krize.”

 

Gđa Maja Jurčević, direktorica Raiffeisen LEASING doo izjavila je sljedeće: “Radujemo se što ovom kreditnom linijom nastavljamo uspješnu saradnju s EIB-om posebno imajući u vidu da se nalazimo u veoma specifičnom i teškom periodu uzrokovanom pandemijom COVID-19. Naši klijenti su naš prioritet, stoga kontinuirano nastojimo da budemo njihovi partneri bez obzira na okolnosti. U trenutnoj  situaciji ulažemo maksimalne napore kako bismo im pomogli na različite načine da je što lakše prevaziđu. Vjerujemo da ćemo doprinijeti zaštiti zdravlja kao i rješavanju ekonomskih pitanja kada prođe prvi talas krize.”

 

Ovo je druga i finalna tranša od 25 miliona eura sa Raiffeisen LEASING-om u BiH, dok je prva tranša potpisana 2018. godine u sklopu EIB-ove strateške podrške malim i srednjim preduzećima u zemlji. U skladu sa EIB-ovim procjenama, ovaj kredit će pomoći da se sačuva 4.000 radnih mjesta i podrži oko 445 malih i srednjih preduzeća.